Hoe houd je de verspreiding tegen?

Afbeelding 1. Voorzorgsmaatregelen. 

Desinfecteren van je handen

Laat ik bij het tegenhouden van de verspreiding op kleine schaal beginnen en dat is bij de persoon zelf. Het is voor iedereen aan zichzelf om goede hygiëne aan te houden. Daarom is het belangrijk om te beginnen bij het desinfecteren van je handen om zo te voorkomen dat het virus zich via die manier verspreidt. Bij het desinfecteren van je handen zorg je ervoor dat ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën en schimmels, maar ook gewoon vuil van je handen af gaan. Dit kun je doen met zeep en water of met handgel. Zeep en handgel bevatten allebei ingrediënten waardoor de structuur van het virus in elkaar zakt, waardoor het virus niet meer schadelijk is. Zeep en handgel zijn erg effectief tegen virussen, het heeft het virus binnen twee seconden onschadelijk gemaakt. Maar wat het gebruik van zeep meer onbetrouwbaar kan maken is dat je handen veel huidplooien hebben waar het virus diep in kan zitten. Daarom wordt het aangeraden om minimaal 20 seconden grondig je handen te wassen, om zo ervoor te zorgen dat de zeep en de handgel ook daadwerkelijk tussen al je plooien komen waar het virus zich zou kunnen bevinden. Hoe zeep en handgel precies werken kun je straks verder lezen. 

 

Omgeving schoon houden

Naast je handen is het ook belangrijk om je omgeving schoon te houden, omdat het virus voor meerdere dagen actief kan blijven op oppervlaktes. Zo kan het coronavirus tot wel zeven dagen actief blijven op oppervlaktes zoals plastic of staal.  Voor het ontsmetten van deze oppervlaktes kun je ethaanzuur, 75% ethanol, chloorhoudende ontsmettingsmiddelen, peroxyazijnzuur en chloroform gebruiken om het virus effectief inactief maken. Maar chloorhexidine, wat vaak gebruikt wordt om mondinfecties tegen te gaan, is wel bacteriedodend, maar kan het virus niet effectief deactiveren! 

Afstand houden van elkaar

Om de verspreiding van het virus in de lucht tegen te gaan is het belangrijk om afstand te houden van elkaar, een mondkapje te dragen en in je elleboog te hoesten. De kans dat het virus naar een andere persoon overgaat is wanneer je voor een langere tijd dicht bij elkaar bent. Om te voorkomen dat je door direct contact besmet raakt met het Sars-Cov-2 virus is het belangrijk om de minimaal anderhalve meter regel aan te houden. De anderhalve meter is eigenlijk alleen veilig wanneer iedereen ook een mondkapje draagt. Wanneer dit niet het geval is, is het veiliger om minimaal twee meter afstand te houden. Het kan gebeuren dat je kort langs iemand loopt en geen mogelijkheid hebt om je aan de anderhalve meterregel te houden. Dit hoeft niet gelijk te betekenen dat het virus wordt overgedragen, maar de kans op besmetting blijft altijd aanwezig, ook tijdens kort contact. Het is hiernaast extra belangrijk om je aan de anderhalve meter afstand te houden wanneer je langer dan 10 minuten bij dezelfde persoon in een ruimte bent. In het OV blijft de anderhalve meter afstand lastig, omdat de gangen smal kunnen zijn, probeer alsnog zo veel mogelijk afstand te houden, en draag altijd een mondmasker om zo toch de kans op besmetting te verkleinen.

 

Mondmasker dragen

Het dragen van een mondkapje zorgt er namelijk voor dat vochtdruppeltjes waar het virus eventueel in kan zitten bij jezelf in het mondmasker blijven. Tevens kan het er ook voor zorgen dat je de virusdeeltjes van een ander niet direct inademt. Hierbij maakt het geen enorm verschil of dit nu een herbruikbare katoenen masker is of zo'n blauw eenmalig masker. Wat wel aan te raden is bij herbruikbare zelfgemaakte maskers is dat bij langdurig regelmatig gebruik het masker wel is gemaakt van katoen, en bestaat uit minimaal drie lagen. Het is ook belangrijk voor de werking van een masker dat het volledig aansluit op het gezicht, want anders kunnen eventuele virusdeeltjes alsnog langs de openingen uit het masker, en is het masker dus niet betrouwbaar.  Het masker kan ook door slijtage minder betrouwbaar worden, omdat er dan kleine openingen in het masker zitten. Vervang dus op tijd, ook je herbruikbare, mondmasker!

 

Testen

Hiernaast is het ook belangrijk om je te laten testen wanneer je "coronaklachten" hebt om de verspreiding van het virus tegen te houden. Denk hierbij aan koorts, verkoudheid, hoesten, en vermoeidheid. (Voor meer mogelijke klachten kijk op de website van het RIVM.) Het is nodig dat je je laat testen om er zo achter te komen of je het virus hebt, zodat je in thuisquarantaine kan. Dit is noodzakelijk wanneer je het virus hebt, omdat je anders andere mensen ziek kan maken. Zelfs als jij weinig tot geen klachten hebt, kun je anderen wel heel erg ziek maken! Het is ook belangrijk dat je je laat testen om zo mee te helpen aan het landelijk beeld over het aantal besmettingen. Want door dit beeld kan de overheid gepaste maatregelingen toepassen, waardoor het virus zich minder snel kan verspreiden en dus minder mensen ziek kan maken.

De meeste testen werken met de PCR-techniek. Bij deze techniek zorgen ze ervoor dat het RNA van het virus (wanneer dit aanwezig is) heel veel wordt vermenigvuldigd/gerepliceerd. Dus wanneer ze klaar zijn met de PCR zal er in de vloeistof met het RNA van het virus enorm veel RNA zitten. Wanneer er veel RNA in de vloeistof aanwezig is wordt het troebel. Als er voor de PCR geen RNA van het virus in de vloeistof aanwezig is geweest, dan zal de vloeistof niet troebel zijn na de PCR. Dus de PCR-test is "negatief" wanneer de vloeistof helder blijft en "positief" wanneer deze troebel wordt. Het kan voorkomen dat je toch een verkeerde uitslag krijgt, ondanks dat deze kans heel klein is. Dit kan komen door een foutje in het lab, waardoor er per ongeluk RNA in jouw test buisje is gekomen. Wanneer een test positief is, ga dan alsnog in quarantaine, want je weet het niet zeker! Het kan ook zo zijn dat je nog niet genoeg virus deeltjes in je slijm had zitten tijdens het afnemen van de test, waardoor er geen RNA in het testbuisje is gekomen en de test als negatief uitkwam terwijl je wel besmet en besmettelijk bent. Hierbij geld ook, voel je je nog ziek en/of heb je nog steeds coronaklachten, blijf dan vooral nog thuis!

Werking van zeep 

Net werd er verteld dat zeep en handgel ervoor zorgen dat het virus inactief wordt gemaakt. Zoals je in het kopje "Wat is een coronavirus?" kon zien bevat het virus een fosfolipiden buitenlaag, en zeep heeft invloed op deze laag fosfolipiden. Zeep bevat namelijk amfifielen, deze moleculen lijken qua structuur heel erg op fosfolipiden. De amfifielen hebben ook een hydrofiele kop en hydrofobe staart en willen tussen de fosfolipiden buitenkant van het virus gaan zitten. De amfifielen drukken zichzelf er als het ware als een koevoet tussen. Het kleine verschil in structuur tussen fosfolipiden en amfifielen is net genoeg om de ronde structuur van het virus instabiel te maken en uiteindelijk valt de fosfolipidelaag uit elkaar. Hierna vormen de amfifielen samen met stukjes van de originele fosfolipidenlaag een hydrofobische interactie die een bubbel vormt om de stukjes antigen en RNA van het virus wat het kapot heeft gemaakt. (afbeelding 2) Wanneer je dit afspoelt met water, neemt het water deze bubbels mee weg van je huid.  

Afbeelding 2.  De losse virus onderdelen, zoals het RNA (blauw) en de spikes (rood), zijn omhuld door de amfifielen die in zeep zitten.

Werking van handgel

Wanneer je geen zeep en water bij de hand hebt kan handgel net zo effectief zijn. Bij desinfecteergels zijn de belangrijkste ingrediënten alcohol, glycerine en waterstofperoxide. Het is belangrijk dat er in de gel minimaal 60-70% alcohol/ethanol zit. Deze stoffen zorgen er net als zeep ook voor dat de proteïne capside gemaakt uit fosfolipiden niet meer in stand kan worden gehouden. Bij handgel komt dit omdat de hydrofobische interactie tussen de fosfolipiden wegvalt. Hierdoor zakt het gehele capside in elkaar, en daarnaast vallen de spike proteïnen ook uit elkaar en zijn deze niet meer schadelijk. (afbeelding 3) 

Afbeelding 3. Aan de linkerkant is de structuur van het virus intact, maar aan de rechterkant is de structuur in elkaar gevallen door de werking van handgel.

Bronvermelding en verdere informatie

Wil je nog iets meer precies weten hoe dit werkt of de statistieken erachter zien? Dan kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk.

Tevens voor het brongebruik kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk. Hierin staan alle bronnen bij de specifieke stukken informatie, maar ook de volledige bronnenlijst staat onderaan. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb