Wat is het ziektebeeld?

Afbeelding 1. Aan de linkerkant is de gezonde kant van een longblaasje te zien. Aan de rechterkant is een door DAD ziek longblaasje te zien die een laag van dode cellen heeft, en volgelopen is met vocht.
Wanneer je besmet bent met het Sars-Cov-2 virus kun je hier heel erg ziek van worden. Ongeveer 50% van de besmette mensen heeft geen tot milde klachten. Je kunt dus niet aan deze mensen zien dat ze besmet zijn, maar deze mensen kunnen het virus wel doorgeven aan iemand anders die er wel heel erg ziek van kan worden. De klachten die hierbij kunnen passen zijn; neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid, lichte verhoging of koorts en het plotselinge verlief van reuk en/of smaak.
Wanneer mensen wel ernstiger ziek worden van het Sars-Cov-2 virus kan dit hele vervelende gevolgen hebben. Wanneer mensen in het ziekenhuis terecht komen wegens ademhalingsklachten kan dit komen door een aandoening genaamd DAD (Diffuse Alveolar Damage). Dit zorgt er in principe voor dat je longen vol lopen met vocht, en er een ophoping komt van dode cellen in je longen. Zo zie je op afbeelding 1 het verschil tussen de linker gezonder kant, en de rechter zieke kant. Omdat je longen dus als het ware verstopt zijn, kan er geen lucht, en dus geen zuurstof vanuit je longen naar je bloed. Dit zorgt ervoor dat je heel erg benauwd en kortademig kan worden. Daarom wordt er in het ziekenhuis extra zuurstof gegeven aan mensen met ademhalingsproblemen, zodat zij nog wel iets van zuurstof binnen krijgen.
Hoger BMI door overgewicht
Hiernaast zal het ziektebeeld bij mensen met een hoger BMI door overgewicht waarschijnlijk heftiger zijn, omdat zij vaak al snel ontstekingen hebben in het lichaam. Wanneer mensen een hoger BMI in combinatie met obesitas hebben, komt het vaak voor dat de stof cytokine, die helpt bij het immuunsysteem, het ontstekingsproces bij vetcellen activeert. Hierdoor ontstaan er dus ontstekingen in het lichaam op de plekken met meer vet, het lichaam probeert zo snel mogelijk deze ontstekingen tegen te gaan en dit kost veel energie. Wanneer deze meer kwetsbare groep dus ziek wordt door het Sars-Cov-2-virus, krijgen zij nog meer ontstekingen erbij, alleen nu in de longen. Dit zorgt ervoor dat mensen met een hoog BMI een groter risico hebben om zeer zware klachten te krijgen of sneller te overlijden.
DAD
Zoals net verteld is de kans groot dat mensen in het ziekenhuis last hebben van DAD. Er zijn 3 fases van DAD, de exsudatieve fase, de organisatie fase en de fibrotische fase.
Bij de eerste exsudatieve fase, die van dag 1 tot 7 duurt, zullen immuuncellen naar de longblaasjes gaan. Deze immuuncellen bestaan vooral uit neutrofielen en macrofagen. Macrofagen verteren normaal gesproken de ziekteverwekkers en neutrofielen zijn witte bloedcellen. Wanneer deze bij de longblaasjes aankomen kunnen zij meer schade aanrichten, omdat zij bij het niet specifieke afweersysteem horen. Tegelijkertijd is de epitheliale wand beschadigd, dit zal ervoor zorgen dat plasma en proteïnen in het longblaasje kunnen lekken waardoor het geheel wat op zal zwellen. Tevens zal door de beschadiging van de epitheliale wand er minder mogelijkheid zijn om dit extra vocht af te voeren naar de extracellulaire ruimte rondom de longblaasjes. Wanneer dit vocht en dus de druk niet weg kan, draagt het bij aan de ophoping van dode cellen en proteïnen langs de wand van het longblaasje. De laag die hierbij ontstaat heet het hyaliene membraan, zoals te zien is op afbeelding 1. Hiernaast onderbreekt dit vocht ook de natuurlijke werking van oppervlakte-actieve stof. Deze stof zorgt er normaal in de longblaasjes voor dat de oppervlaktespanning wat afneemt waardoor het longblaasje open kan blijven voor diffusie van lucht. Wanneer het vocht erin zit zal het blaasje dus ook meer oppervlaktespanning hebben en meer dicht gaan.
Bij de organisatie fase, die van week 1 tot week 3 duurt, is er vooral aandacht voor het herstel. De beschadigingen bij de epitheliale wand worden gemaakt door middel van type ll epitheliale cellen. Terwijl zij de wand opnieuw bedekken, ruimen zij ook het nodige op. Zij zorgen ervoor dat het plasma uit de longblaasjes wordt getransporteerd en terug gaat naar de extracellulaire ruimte. Wanneer dit is gedaan zullen de type ll epitheliale cellen differentiëren naar type l epitheliale cellen. Ondertussen worden de dode cellen en de proteïnen die zich op hebben gestapeld als hyaliene membraan opgeruimd worden door de macrofagen.
De derde fase, de fibrotische fase, die vanaf week 3 begint, heeft niet iedereen die last heeft van DAD. Echter heeft een groot deel die DAD heeft door het Sars-Cov-2-virus deze fase wel. Deze fase gebeurt namelijk wanneer het hyaliene membraan dat er bij de exsudatieve fase is gevormd later niet goed kan worden opgeruimd door de macrofagen en dus niet kan worden opgenomen. Dit heeft als gevolg dat er minder gassen kunnen worden uitgewisseld door het verdikte epitheelweefsel en er dus minder zuurstof in je bloed komt.
Bronvermelding en verdere informatie
Wil je nog iets meer precies weten hoe dit werkt of meer statistieken weten? Dan kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk.
Tevens voor het brongebruik kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk. Hierin staan alle bronnen bij de specifieke stukken informatie, maar ook de volledige bronnenlijst staat onderaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb