Wat is een coronavirus?

Afbeelding 1. Een afbeelding van een bolvormig virus.

Het coronavirus kan je zien als een soort pakketje met informatie. De buitenkant is gemaakt van een laagje proteïne, dit zijn eiwitten die werken als bouwstenen, met daaromheen nog een laagje van een dierlijke of menselijke cel. Op afbeelding 1 kun je de kenmerkende rode uitsteeksels zien waarmee het virus zich als het ware haakt aan de menselijke of dierlijke cel. Binnen in het pakketje zit de informatie van het virus. Wij mensen hebben DNA, hierop staat alles geschreven wat ons maakt. Het virus heeft RNA, dit doet hetzelfde als DNA maar heeft één streng in plaats van twee strengen.  Het verschil kun je zien op afbeelding 2, waarbij aan de linkerkant het RNA te zien is, en de rechterkant DNA.

Een virus leeft niet, omdat het zich niet kan voortplanten,  het kan ook geen voedingsstoffen opnemen, en heeft geen reactievermogen. Wel kan een virus zich evolueren, door mutatie. Hierbij krijg het virus willekeurige aanpassingen waardoor het zich verder kan verspreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dat een virus eerst alleen dieren ziek kan maken, maar door een mutatie daarna ook mensen ziek kan maken. Of denk aan de mutatie "de Britse variant" van het coronavirus die een verbetering heeft bij hoe snel het virus zich kan verspreiden.

Afbeelding 2.  Aan de linkerkant is het RNA te zien en aan de rechterkant het DNA.

De officiële naam

Het coronavirus heet officieel het Sars-Cov-2 virus. Dit komt omdat het virus een variant is van het virus dat in 2003 rond ging; het Sars-Cov-1 virus, ook wel bekend als SARS. Het SARS-virus zorgde echter niet voor zo'n grote pandemie als waar we nu in zitten, omdat het zich niet zo goed kon verspreiden.

De onderdelen

Wanneer je wat meer kijkt naar de precieze onderdelen van het virus beginnen we bij de binnenkant van het virus. Het coronavirus heeft een negatieve RNA-streng die het nucleïnezuur maakt. Het 'negatieve' heeft te maken met hoe je lichaam de streng afleest. Dit zijn de oranje slierten op afbeelding 3. Hier zit de capside omheen die gemaakt is van proteïne. Deze werkt als een soort buitenskelet. Om deze capsidelaag zit nog een laag met fosfolipiden die hydrofobische interactie met elkaar aangaan. Fosfolipiden zijn moleculen. De hydrofobische interactie gebeurt doordat de waterafstotende staarten bij elkaar gaan zitten en de wateraantrekkende kant juist de buitenkant vormt.  Deze kun je ook zien in afbeelding 3 bij de kleine oranje bolletjes met crèmekleurige staafjes eraan. Dit is de envelop. Deze enveloplaag is gemaakt van proteïne van het celmembraan van de gastheercel. Het virus pakt letterlijk een stukje celmembraan mee wanneer hij de cel verlaat, dit kun je zien op afbeelding 4. Deze envelop zorgt ervoor dat het virus ook antigenen van de gastheercel heeft, wat werkt als een soort camouflage. Hierdoor herkent je immuunsysteem het virus niet zo snel als lichaamsvreemd. Naast antigenen van de envelop heeft het virus zelf ook antigenen, ook wel glycoproteïnen genoemd, op de buitenkant zitten.

Afbeelding 3. Van binnen naar buiten is het RNA,  de capside, de envelope en de spikes te zien.

Afbeelding 4. Hier is in 4 stappen te zien hoe het virus vanuit de cel naar buiten een stukje celmembraan mee neemt.

Bronvermelding en verdere informatie

Wil je nog iets meer precies weten hoe dit werkt of hoe andere soorten virussen werken? Dan kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk.

Tevens voor het brongebruik kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk. Hierin staan alle bronnen bij de specifieke stukken informatie, maar ook de volledige bronnenlijst staat onderaan.