Hoe komt het virus in je lichaam?

Afbeelding 1. De luchtwegen van een mens.

Het Sars-Cov-2 virus wordt in principe alleen verspreid vanuit de luchtwegen. Dit zijn je longen, je neus en mond (Afbeelding 1). Vanuit daar kan het zich verder verspreiden in vochtdruppeltjes of een mist van vocht. In sommige gevallen waren geïnfecteerde oppervlaktes een bron van verspreiding, denk hier bijvoorbeeld aan wanneer een voorwerp is besmet met het virus en het vervolgens wordt aangeraakt met de hand, en die hand vervolgens aan de mond of neus zit. Toch komt dit minder vaak voor dan besmetting door direct contact.  Deze directe besmetting komt door dicht en langdurig contact. Daarom is de 1,5 meter regel ook zo belangrijk. Wanneer je voor meer dan 15 minuten bij elkaar bent is de kans op verspreiding van het virus veel groter. De kans op besmetting is nog groter wanneer je regelmatig in langdurig contact bent met een mogelijk besmet iemand. Dit komt omdat dan iedere keer dat je dicht en langdurig contact hebt met een persoon de kans sterk aanwezig is dat je de uitgeademde virusdeeltjes van de ander kan inademen.

Reproductiegetal

Om vorm te geven aan hoe makkelijk een virus zich verspreidt heeft ieder virus zijn eigen waarde gehecht aan hoeveel mensen 1 persoon gemiddeld besmet. Deze waarde is "het reproductiegetal", afgekort R. In het begin van de verspreiding van het Sars-Cov-2 virus lag deze waarde tussen de 2.2 en 3.58.  Dus 1 persoon die besmet is met het Sars-Cov-2 virus kan dan gemiddeld gezien 2.2 tot 3.58 mensen besmetten. Dit is een gemiddelde omdat sommige mensen zich heel erg goed aan de regel van thuisquarantaine houden en niemand anders besmetten, terwijl een ander tot wel 10 mensen kan besmetten. 

Afbeelding 2. Hier is in drie stappen te zien hoe het virus in de cel terecht komt. Eerst de binding, dan het vrijmaken van de s2 naald, en vervolgens de versmelting van het virus met de cel.

De binding aan de cellen

Als het virus in de luchtwegen is gekomen zal het zich willen delen om verder te verspreiden.  Dit gebeurt in de menselijke cellen. Onder het kopje "Wat is een Corona virus?" heb je kunnen lezen en zien dat een virusdeeltje zelf ook antigenen heeft, dit zijn "glycoproteïnen" of in het Engels "spikes". Hiermee bindt het virus zich aan de ACE-2 receptoren van cellen in het menselijk lichaam.  Het virus kan alleen binden aan je ACE-2 receptoren, en kan dus alleen cellen infecteren die deze receptoren hebben. In principe zitten deze receptoren zowel in je longen als in je nieren, hart, lever en de rest van je verteringsstelsel.  Uit testen is gebleken dat er alleen actieve virusdeeltjes zijn gevonden in cellen die deel uitmaken van de luchtwegen, en dus niet bij de andere organen. Wanneer het virusdeeltje met zijn spike is gekoppeld aan de ACE-2 receptor dan kan er op zich nog niets gebeuren. Dit kun je zien bij het linker plaatje van afbeelding 2. Wanneer ze namelijk gekoppeld zijn dan moet de spike nog geactiveerd worden voordat het virus in de cel kan. Dit activeren zie je in het roze omlijnde stuk van afbeelding 2. Hier kun je zien dat de spike uit twee delen bestaat, het gele deel S1 en het roze deel S2. Je zou deze twee delen kunnen vergelijken met een naald met een dopje erop. Het roze gedeelte is de "naald", en die kan pas actief worden als het gele "dopje" eraf is gehaald. Om dit te doen komt een lichaamseigen enzym het S1 gedeelte afbreken, dit enzym heet TMPRSS2. Wanneer dit enzym het S1 gedeelte heeft afgebroken kan het S2 gedeelte zich in de cel steken, waardoor het genetisch materiaal van het virus in de cel wordt geïnjecteerd.

Doordat het genetisch materiaal in de cel komt kan het gelezen worden door de cel. De cel zal dan vervolgens nieuw genetisch materiaal en eiwitten van het virus maken en nieuwe virus deeltjes maken en verspreiden.

Bronvermelding en verdere informatie

Wil je nog iets meer precies weten hoe dit werkt of wat er vervolgens precies in de cel gebeurt? Dan kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk.

Tevens voor het brongebruik kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk. Hierin staan alle bronnen bij de specifieke stukken informatie, maar ook de volledige bronnenlijst staat onderaan.