Zijn er medische middelen tegen Covid-19?
Er zijn verschillende medische middelen tegen het coronavirus. Vaccinaties zorgen ervoor dat wanneer je het virus in je lichaam krijgt je er niet zo ziek van zal worden en je het virus niet over kan dragen naar een ander persoon. Maar als je het virus al in je lichaam hebt zitten zal een vaccinatie niets kunnen doen. Dan kunnen zogenaamde 'TMPRSS2 remmers' helpen. Deze zorgen ervoor dat het virus niet je cellen in kan en zich niet kan vermenigvuldigen, hierdoor kan je het ook niet overdragen aan andere mensen. Dit middel wordt nog niet gebruikt in Europa. Als je toch ernstig ziek bent geworden door het coronavirus en dus Covid-19 hebt, kunnen 'bradykinine remmers' helpen om het lekken van vocht vanuit je bloedvaten naar je longen tegen te gaan. Hierdoor zal je dus minder snel "verdrinken" door het vocht in je longen en beter kunnen ademen.
Vaccinaties
Het meest voor de hand liggende medische middel tegen een virus is de vaccinatie tegen het virus . Een vaccinatie helpt je immuunsysteem om op een veilige manier immuun te worden voor het virus. Een vaccinatie kan namelijk een verzwakt bewerkt virusdeeltje, de antigenen van het virus of een stukje genetisch materiaal dat in je lichaam wordt vertaald naar de antigenen bevatten. Hierdoor kan je lichaam cellen aanmaken die in de toekomst sneller het virus zullen opruimen. Dit opruimen kan sneller omdat je deze immuuncellen dus al in je lichaam hebt en zij het virusdeeltje snel onschadelijk kunnen maken. Hierdoor zal je ook niet meer ziek worden door dat virus, en kun je het dus ook niet meer verder verspreiden. Vaccinaties zorgen voor bescherming op de langere termijn. Onderaan deze pagina kun je over het verschil in vaccinaties lezen.

Afbeelding 1. Getekende afbeelding van een spuit.
Wanneer het gaat over het coronavirus is er naast een vaccinatie speciaal voor corona ook nog een andere vaccinatie die iets kan helpen bij de bescherming tegen Covid-19. In het begin van 2020 werd er naar de BMR (Bof Mazelen en Rode hond) prik gekeken. Statistisch gezien werden jonge mensen namelijk minder ziek dan mensen boven de 50 jaar. Dit komt omdat sinds 1976 de BMR prik in het rijksvaccinatieprogramma zit. Dit betekent dat vanaf toen iedereen van 9 jaar deze vaccinatie heeft gehad. Na onderzoek is er een overeenkomst gevonden tussen Rode hond en Covid-19. Rode hond komt met de spikes voor 29% overeen met het coronavirus. Een vaccinatie is mede gebaseerd op deze spikes, en daarom is je lichaam met de Rodehondvaccinatie al een beetje voorbereid voor het coronavirus en kun je er minder ziek door worden. Het biedt alleen geen immuniteit, omdat het maar voor 29% overeenkomt, en je lichaam het virus dus niet zo goed kan tegenhouden als een specifieke vaccinatie.
Hoe veilig en betrouwbaar zijn de vaccinaties?
Wat in de media vaker terug komt over vaccinatie is de angst over of het wel veilig is. Hierboven staat beschreven wat de werking van een vaccinatie is. Er is bijvoorbeeld een kleine kans dat er een allergische reactie plaatsvindt door een specifiek vaccin. Het is echter niet zo dat je dan automatisch allergisch bent voor alle vaccinaties.
De huidige vaccinatie voor Sars-Cov-2 is een mRNA vaccinatie, deze bevat dus alleen een stukje van het genetisch materiaal van het virus. Dit betekent dat je dus niet het virus in je lichaam krijgt, alleen een bouwplan voor een eiwit waar je immuunsysteem vervolgens op reageert. Daarom is het huidige coronavaccin enorm veilig.
Sommige mensen zijn hiernaast bang voor het eventueel aanwezige aluminium in vaccinaties. Het is niet nodig om hier bang voor te zijn, omdat aluminium een erg veelvoorkomend metaal in bijvoorbeeld consumentenproducten is. Je consumeert het dagelijks en het is ook deel van de menselijke voedselketen. Aluminium wordt in vaccinaties gebruikt om de reactie van je immuunsysteem te versterken tegen de antigenen in het vaccin.
Naast aluminium, zijn sommige mensen ook bang voor de stof kwik. Dit zit in kleine doses in een vaccin om zo het vaccin langer houdbaar te maken. Kwik is een atoom dat deel kan uitmaken van een molecuul. Wanneer kwik deel is van het molecuul “Methylkwik” is deze stof schadelijk voor je lichaam, het kan namelijk neurotoxisch werken. Dit betekent dat het je zenuwstelsel aan zou kunnen tasten. De kwik die wordt gebruikt bij vaccinaties is daarentegen deel van het molecuul “ethylkwik”. Deze stof is niet schadelijk voor het lichaam, en wordt snel afgevoerd uit je lichaam. Dus ondanks dat de namen van de twee moleculen erg op elkaar lijken, werken ze op een hele andere manier op je lichaam.
Er zijn ook theorieën dat je autisme kan krijgen van vaccinaties. Dit gedachtegoed kwam van een verkeerd geanalyseerd onderzoek uit 1998 door Andrew Wakefield, waarbij hij dacht een connectie te vinden tussen de BMR-prik en het moment dat er autisme werd gediagnosticeerd bij 8 van de 12 kinderen. Het onderzoek was alleen zo opgezet dat alle 12 de kinderen al ontwikkelingsstoornissen hadden gediagnosticeerd. En hiernaast is het moment waarop de BMR-prik wordt gegeven rond dezelfde leeftijd als dat autisme kan worden gediagnosticeerd. Na dit onderzoek is er een controlegroep geweest met meer kinderen om het onderzoek feitelijk te ondersteunen. Er mag dus geen connectie worden gelegd tussen de vaccinatie en het krijgen van autisme door de vaccinatie. Er is hierna zelfs nog vele malen bewezen door andere wetenschappers dat er geen connectie is tussen vaccineren en autisme. Alle onderzoeken van Andrew Wakefield zijn vervolgens ook verwijderd, en hij is uit het wetenschappelijk register gehaald, dit allemaal om te laten zien dat zijn onderzoek destijds niet betrouwbaar was.
Door deze connectie te leggen geven ziekenhuizen nu medicatie aan IC-patiënten die zij normaal aan Hereditair angio-oedeem patiënten geven. Dit soort medicijn heet Bradykinine-antagonisten, ook wel “icatibant” genoemd. En zorgt ervoor dat het "slechte" stofje bradykinine wordt tegengegaan en de longen van Covid-19 patiënten niet meer zo vollopen met vocht.

Afbeelding 2. Gezonde bloedvatwandcellen.
Bradykinine remmers
Bij het kopje "Wat is het ziektebeeld?" werd gesproken over dat je longen vol kunnen lopen met vocht bij een fase bij DAD. Dit vollopen met vocht gebeurt ook bij de bijzondere zieke "Hereditair angio-oedeem". Bij deze ziekte kunnen je bloedvaten vocht gaan lekken door het stofje bradykinine. Normaal zijn je bloedvaten heel erg sterk, en waar het moet waterdicht. Dit komt omdat de cellen van je bloedvaten als het ware in elkaar verweven zijn. Op afbeelding 1 kun je het zigzagpatroon zien tussen de lichte bolletjes. Bradykinine zorgt ervoor dat je cellen niet meer zo sterk verweven zullen zijn, en er vocht uit kan lekken. Op afbeelding 2 kun je zien dat geen zigzagpatroon meer zit tussen de lichte bolletjes. Bij mensen die deze ziekte hebben kan dit lekken overal in het lichaam gebeuren, wat voor grote zwellingen kan zorgen. Bij Covid-19 patiënten zorgt het er dus voor dat de longen vollopen met vocht.
TMPRSS2-remmers
Zoals bij het kopje "Hoe komt het in je lichaam?" al is benoemd zorgt het TMPRSS2-enzym ervoor dat het virus in je cellen kan gaan om zich te vermenigvuldigen. Wanneer dit enzym de spike van het virus niet kan afbreken, dan kan het virus ook je cellen niet in, en kan het uiteindelijk ook geen schade aanrichten of verspreid worden. Hiervoor bestaan er TMPRSS2-remmers, deze kunnen ervoor zorgen dat het enzym zo druk bezig is met de remmer, dat het niet meer in staat is om ook de spike van het virus te bewerken. Hiermee zorg je er dus voor dat de TMPRSS2-enzymen overbelast raken met de remmers. Dit remmende effect is echter wel tijdelijk, want wanneer de TMPRSS2-enzymen alle remmers hebben afgebroken, dan kan het enzym weer aan de gang bij het afbreken van het deel van de virus spikes.

Afbeelding 3. Door bradykinine aangetaste bloedvatwandcellen.
Het verschil in vaccinaties
Bovenaan de tekst werd er gezegd dat er drie soorten vaccins zijn. Een soort bevat de antigenen van het virus, de andere de genetische mRNA-code voor aanmaak van de antigenen en de laatste heeft een verzwakte versie van het virus.
Het vaccin met alleen antigenen zorgt ervoor dat alleen de B- geheugencellen zorgen voor immuniteit. Dit komt omdat de geheugencellen in je bloed specifiek zijn. Deze worden gevormd nadat je lichaam in aanraking is gekomen met de antigenen van een virus, en kunnen zich daarna ook alleen hechten aan virussen die dezelfde antigenen hebben als het originele virus waar je immuniteit voor hebt opgebouwd.
Het vaccin met mRNA werkt op de zelfde manier als het vaccin met antigenen, maar neemt eerst een kleine omweg. Dit vaccin zorgt ervoor dat je lichaam zelf de antigenen maakt. Op deze manier kun je zelf meer antigenen van het virus maken dan dat er bij je gevaccineerd kunnen worden. Wanneer het virus echter zijn antigenen muteert, dan zijn deze eerste twee vaccins niet meer bruikbaar.
Bij de vaccin met een verzwakte versie van het virus heb je naast B-geheugencellen ook de bescherming voor het replicatieproces wat het virus in de cel doet. Dit soort vaccinatie zorgt namelijk voor de activatie van genen die stoffen produceren die het virus tijdens replicatie tegen kunnen houden. Vooral bij deze laatste soort vaccinatie wordt er nog veel onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden om het vaccin naast zo veilig mogelijk ook zo efficiënt mogelijk te maken.
Bronvermelding en verdere informatie
Wil je nog iets meer precies weten hoe dit werkt? Dan kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk.
Tevens voor het brongebruik kun je bovenaan op het kopje "Profielwerkstuk Sars-Cov-2" klikken, of bij de hoofdpagina het bestand downloaden, dan kom je in het document van mijn volledige werkstuk. Hierin staan alle bronnen bij de specifieke stukken informatie, maar ook de volledige bronnenlijst staat onderaan.
Maak jouw eigen website met JouwWeb